Half jaar onderweg

We kunnen het haast niet geloven! En we denken ook niet dat we weer zo snel zo’n punt in ons leven zullen bereiken. Maar we zijn vandaag een half jaar van huis. We kunnen ons de dag nog heel goed herinneren dat onze families ons thuis op kwamen halen. Die middag zijn we met zijn allen naar Dusseldorf gereden waar we gezellig wat gegeten hebben en hierna afscheid van elkaar hebben genomen.

Het is een beetje moeilijk te bevatten wat we het afgelopen halfjaar hebben meegemaakt. We hebben erg veel gezien, ervaren en beleefd. Naast de, overwegend, geweldige ervaringen is het niet altijd van het leien dakje gegaan. Maar dat kan je ook niet verwachten. De tegenslagen dragen bij aan een complete ervaring. Tot nu toe redden we ons uitstekend en komen we eigenlijk altijd goed uit iedere situatie. Zo niet dan is het een “lesson well learned” en weten we de volgende keer beter.

Nu we een aantal continenten hebben bezocht en we de verschillen samen uitvoerig hebben besproken zijn er een aantal dingen die opvallen.

Zuidoost Azië

Wij vinden Zuidoost Azië een heel mooi deel van de wereld. We hebben er geweldige bouwwerken en natuur gezien. Maar we hebben er geen “klik” mee zoals vele anderen wel. We zullen hier niet snel meer een reis naartoe maken.

Wat ons hier tegenviel zijn de hordes toeristen. Niet alleen de groepsreizen maar ook de individuele backpackers. Hierdoor kun je niet echt gemakkelijk van “the beaten track” af. Een heleboel plekken bieden geen authentieke ervaring meer. De “hoogtepunten” zijn te toeristisch geworden. We hebben wel een aantal authentieke plekken zonder massatoerisme kunnen vinden. Maar die zullen de aankomende jaren ook hun glans gaan verliezen door het massa toerisme.

De andere Aziatische landen

Rusland, Japan en de Maledieven waren te gekke bestemmingen. In Rusland en Japan kan je nog gewoon rondlopen en het land echt ervaren. Ze hebben niet zoveel met buitenlandse toeristen. De Maledieven kent wel massa toerisme. Maar we hebben een eenzaam guesthouse op een klein eilandje gevonden. Ook dit is binnenkort verleden tijd. Maar wij hebben van een tropisch eilandje genoten op de rand van een atol. Hier waren we een aantal dagen de enigste toeristen.

Het zuiden van Afrika

Een geweldig en avontuurlijk deel van de wereld. Wij hebben Zuid-Afrika, Botswana en Namibië bereist. Wat opvalt is dat de “apartheid” politiek en officiëel wel ten einde is, maar de blanke bevolking wordt nog steeds wel bedient door de donkere bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika. Omdat Namibië jaren onder het bewind van Zuid-Afrika viel merk je hier ook iets van scheiding tussen blanke en zwarte bevolkingsgroepen. Gelukkig is daar in Botswana echt geen sprake van.  

Zuid Amerika

Nu zitten we in Buenos Aires, een geweldige stad. Na een gruwelijk lange vlucht heeft het ons zeker drie dagen gekost om in het ritme van Buenos Aires te komen. We hadden niet alleen last van een jetlag, maar moesten vooral wennen aan het leven hier. Dat speelt zich met name af op straat en mensen gaan s’avonds pas om half tien dineren. Er lopen hier wel weer veel toeristen maar op een of andere manier werkt het hier beter. De stad lijkt zich niet aangepast te hebben aan het toerisme.

Plan

We hebben het plan gevat om over een aantal dagen naar Santiago in Chili te reizen. Hier proberen we onze weg te vinden door een bureaucratisch apparaat dat ons in staat zou moeten stellen om legaal een auto te kopen. Met deze auto willen we dan het zuiden van dit prachtige continent verkennen.

Er is maar één ding zeker. Uiterlijk eind mei willen weer terug zijn in Nederland. Voor de rest hebben we nog niets geboekt of vastgelegd. We gaan met een open agenda reizen. Iets wat we niet eerder hebben gehad. Eerder hadden we altijd wel een terugvlucht of alvast een overnachting vastliggen in verband met visa restricties of wegens kostenbesparing. We hebben er zin in.

Even wat leuke feitjes

Hoeveel dagen zijn we onderweg: 186

Aantal kilometers afgelegd: 74.373

Hoeveelheid foto’s en filmpjes: 11.547, ongeveer  212 GB

Met welke vervoersmiddelen: Vliegtuig, tein, boot, auto, taxi, mokorro, tuktuk, motor, fiets, paardenkar, fietstaxi, motortaxi, metro, bus en tram

Lekkerste eten:  Japan, nog steeds by far het lekkerste eten.

Hier wil ik naar terug: Rusland, Japan, Botswana en Zuid-Afrika. Alleen dan in een ander seizoen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen